Talgulisi tuleb iga päev juurde (04. mai)

Lääne elu 29. aprill 2010
Auotr: Kaie Ilves kaie@le.ee

Viimase kahe nädalaga on Läänemaal lisandunud 13 „Teeme ära!” talgukohta ja juurde tulnud üle 500 talgulise.

Kui Lihula staadioni võsaraiumis– ja koristustalgutele oli kahe näda eest ennast kirja pannud üks inimene peale talgujuhi, siis nüüd on kohad täis.


„Kõige suurem hirm oligi see, et istun üksi oma võsakirvestega,” ütles talgujuht Janar Sõber, kes registreeris teisipäeval 50. osaleja. „Kõige rohkem on õpilasi, on õpetajaid ja spordiklubide rahvast,” loetles ta.

Talguliste soovil pikendas Sõber kahe tunni võrra tööaega. „Mehed ütlesid, et kui tulla, siis tulla, mitte niisama narrida,” ütles Sõber.

Kahe nädalaga on täitunud ka Vedra kalmistu välikäimla ehitustalgud ja Väike–Lähtru kirikuvaremete ümbruse koristustalgud. Ranna rantšo perenaine Ande Arula tõstis esialgu kohtade arvu sajalt 150–le, siis juba 200–le. Saueaugu teatritalu suurendas talguliste arvu kümne võrra.

Kultuur kolib puukuuri

Haapsalu raamatukogu lasteparki „vuntsima” on ennast kirja pannud 15 inimest. Vabu kohti on viis, aga talgulisi tuleb kohale rohkem.

„Ise me pole ennast veel kirja pannud. Tuleme oma rahvaga ka välja, kümmekond inimest ikka. Päev on ju vaba ja raamatukogu kinni. Pole vaja leti taga istuda,” rääkis talgujuht Ilme Sepp.

Teisipäeval otsis Sepp, kust saaks talgupäevaks mulda, sest plaanis on muruseemet külvata ja seni remondijärgselt kiviklibune park haljastada.

„Värvime ja vuntsime Ronja lossi ja puukuuri koristame kultuurikuuriks,” rääkis Sepp. Et raamatukogu pole enam puuküttel, otsustati kuuri muuks tarbeks kasutada — korraldada seal suveüritusi, koolitusi ja loenguid.

Kümmekond inimest on ennast kirja pannud Hanila vallas asuva Rannaküla sidemasti paigaldamise talgutele. „Osa on kirja panemata ka. Masti saame püsti,” kinnitas talgujuht Eliis Salm.

Mastipaigaldus on järg mullustele mõttetalgutele, kui Rannaküla rahvas avaldas internetisoovi. Lõuna–Läänemaal tegutseva IT–firma ProDigi eestvõttel saab see nüüd teoks. Et masti eest maksab heategevuse korras nagunii ProDigi, otsustati kulude vähendamiseks mast talgu korras püsti panna, nii et internet jõuaks Rannaküla–Mõisaküla piirkonna iga elanikuni.

Kui kaks nädalat tagasi oli maakonnas 17 paika, kuhu polnud registreerunud mitte keegi, siis nüüd on neid alles kaheksa. Üks neist on Martna vallas asuva Keskküla mõisapargi korrastustalgud.

„Teame, kes me läheme. Öeldakse, et mis seal internetis aega raisata, tuleb kohale minna,” ütles talgujuht Marge Okk.

Okk teab, et talgutele tuleb 15–20 inimest, kõik oma küla rahvas. „Ega me võõrast rahvast oodanudki. See ju oma küla asi,” lisas ta.

37 protsenti täis

Internetilehekülje järgi tühjadele Kõmsi küla koristustalgutele teadis talgujuht Lilia Urb tulevat 15 inimest kindlasti. „Enamus, kellega olen rääkinud, ütleb, et ei oska ennast kirja panna,” nentis Urb.

Urb lubas lähemal ajal tulijad ise ette võtta ja nende andmed sisestada. „Meie eesmärk on korda saada teeääred ja bussijaam ja need me korda ka saame,” kinnitas ta.

Maakonnas ootab laupäeval 57 talgukohta 1892 talgulise abikäsi. Eilse seisuga oli ennast kirja pannud 762 inimest, mis tähendab, et täidetud oli 40 protsenti registreeritud talgukohadest.

Kogu Eesti talgukohtade täitumus oli eilse seisuga 38 protsenti.