Talgulised nautisid koostööd (04. mai)

Virumaa Teataja 04.05.2010
Auotr: Katrin Kuljus

Lääne-Virumaal tegutses 1. mail rohkem kui 90 kohas 2330 talgulist, kelle abiga said korda mitmed pargid, kalmistud, rannad, teeääred, hooned ja mälestiste ümbrused. Prügi täheldati tänavu vähem kui varem.

Lääne-Virumaa "Teeme ära!" koordinaator Riho Kokk mär kis, et maakonnas oli lisaks registreeritutele 15-20 protsenti rohkem talgulisi.

Riho Kokk ise oli talgujuhiks Rägavere vallas Sae külas Hiiekalda hiie korrastamisel, mis jääb tema talu lähedale.

"Tegemist ei ole registreeritud hiiega, aga olen rääkinud ka Maavalla kojaga ja nemad ütlevad, et väga teretulnud on, kui mõni koht muudetakse hiielaadseks. Ning talgutele tulidki need inimesed, kellele lähevad korda hiis ja pühapaik," rääkis Riho Kokk.

Talgulised puhastasid ümbrust võsast, ehitasid katusealust, pärast tööd olid koos lõkkeõhtul, kus kõlasid laul ja trummimäng, ning Koka sõnul jäi osa talgulisi tööd tegema suisa kaheks päevaks.

Peidetud üllatused

Rakvere Kolmainu kirikus lõid talgutel kaasa ligi kolmkümmend inimest, kes pea kella kaheksani õhtul koristasid kirikutorni kolmandal korrusel näituste jaoks plaanitavat ruumi, oreli lõõtsaruumi, kirikus said üle pühitud nii lühtrid kui maalid ning riisutud kirikupark.

"Oli ka meeldivaid leide, nimelt olid oreli lõõtsaruumis lõõtsa peal raskuskividele ümber mässitud vanad ajalehed. Vanimad olid 1925. aastast.

Paras kastitäis leide said omale uue kodu Rakvere muuseumis, teiste seas ka kaks omapärast tellist, mille peal tõenäoliselt tootva omaniku nimetähed," rääkis kogudu : se juhatuse esimees ja talgujuht Karl Mäesepp.

Talgulistele oli boonuseks ekskursioon kirikutorni, kus nad said võimaluse näha ruume, kuhu tavaline külaline ei satu.

Talguid peeti ka Rakveres Võidu tänav 8, kuhu omanik Maie Sild kavatseb rajada väikest mänguasjamuuseumi ning toetatud töökohti puuetega noortele.

"Minu suureks üllatuseks tuli lisaks oma tuttavatele appi nii palju koolinoori. Töid sai hulgaliselt ära tehtud, vaatamata jahedale ilmale ja vahepealsele vihmatibamisele," rääkis tänulik Maie Sild.

Pärast tööd ja talgusuppi peeti ka väike simman Kadri Mägi ja Tarmo Kollo eestlaulmisel ja mängimisel.

Vähem prahti

Kampaania "Teeme ära!" käigus tehti üle Eesti korda rohkem kui 40 keskkonnaameti valitsusalas olevat kaitsealust objekti, Lääne-Virumaal näiteks Viitna maastikukaitseala.

"Meie kaitstavate alade üks pärleid - pärandmaastikud - on suures osas kujunenud just talgutöö käigus," ütles keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk.

Viitna järvede ümbrust tulid prahist koristama ja ebaseaduslikke lõkkeasemeid laiali riisuma valdavalt Rakvere koolinoored. "Pilt oli võrdlemisi meeldiv - eelmisel aastal oli märksa koledam, rämpsu rohkem," märkis talgujuht Ulvi Mehiste.

Talgupäeva peakoordinaator Kaia-Kaire Hunt võttis kokku läinud laupäeval toimunu: "See on uskumatu, millega eestimaalased jälle hakkama said! Pea 30 000 osalejat, kellest meile teada anti, ei kajasta kindlasti kõiki Eestimaal täna tehtud tegusid, sest korrastus- ja koristustöid ning muid tegevusi võis linnaski jalutades näha pea igas hoovis. Tähtis on see, et tehtud sai midagi olulist ja suurt, see näitab eestlaste soovi ja tahet koos asju teha ning uskumust, et koostöös peitub tõeline vägi. Toimkond, teised talgulised ja kogu Eestimaa tänab teid, head talgulised!"

/.../