Talgud viivad ka puu otsa (01. mai)

Maaleht Online 30.04.2010
Autor: Sulev Oll

Raili Jallai pole üks neist tuhandest “Teeme ära!” talgujuhist, kes 1. mail väe rehade, labidate või luudadega relvastab. Tema talgulised ronivad hoopis puu otsa.

“Töö ei ole ohtlik, kuna kõik on täiskasvanud inimesed ja suudavad kõrgusega hästi toime tulla,” lubab Raili Jallai ülejäänutega võrreldes pisut tavatuid talguid lahti rääkides.

Õnneks pole tegu mingi kõrgmontaažiga, vaid lindudele pesakastide paigaldamisega Türi kandis.

“Valisin selle töö, sest mulle meeldivad loodus ja linnulaul,” räägib Jallai. “Ka saab niiviisi õpetada inimesi loodust austama ja armastama.”

Jallai sõnul ollakse 50 pesakasti puu otsa viimiseks juba peaaegu valmis, ainus mure on, et keegi ei soovi ideed rahaga toetada – pidavat olema liiga väike ettevõtmine.

Lammutame kaalumaja!

Raplamaal Eidaperes on vaim tööks samuti valmis. “Teeme maikuus veidi tööd / kohe pärast volbriööd / lammutame kaalumaja / teeme kõike, mis on vaja,” kõlab hiljuti valminud värsike.

“Tahaks loota, et vana kaalumaja lammutamine ei murra konti,” kõneleb talgujuht Ene Michelis. “Meie hulgas on päris mitu tegusat ja tugevat meest, naised hoiavad tuju üleval ja panevad rohkem rõhku koristamisele.”

Kaalumajaga oli plaanis lõpparve teha juba varem, rahvuslikud talgud andsid mõttele lihtsalt hoogu juurde.

“Eidapere alevikus saab üks roheline haljasala veelgi suuremaks ja ilusamaks ning varisemisohtlik vana ehitis kaob,” lubab Michelis.

Tartumaal Mehikoormas hakatakse aga hoopis ehitama – valmib kemmerg. Sellega kõrvuti kohendatakse suurvee lõhutud rannakindlustust.

“Kõige raskem on leida parajaid maakive, kuna Peipsi äär on madal ja kive pole,” kurdab talgujuht Vello Anijalg.

Anijalale ja tema meeskonnale pole talgud uudis. “Oleme sama sõpruskonnaga talguid teinud juba viis aastat, nüüd lisandub veel vabatahtlike armee,” teatab ta.

Esmapilgul keerulise töö – munakivitee hoolduse – on endale valinud ka Muhumaa mehed. Tegelikult on asi hoopis lihtsam.

“Raskusi võib tekkida vaid nendel, kelle jaoks labidas või kirves on ennenägematud tööriistad,” tõdeb talgujuht Ülo Laanoja.

Laanoja sõnul võib sõnapaar “munakivitee hooldus” jätta tõesti mulje, et nüüd võetakse sillutis üles ning pannakse uuesti ja paremini tagasi. Tegelikult lõigatakse teed palistavast kadakaalleest maha jalgrattureile valusasti vastu näppe ja sääri andvad oksad ning tasandatakse kõige suuremad ebatasasused kruusaga.

“Meie eesmärk on raskeveokite poolt lainetesse ja roobastesse vajutatud tee mõistlik sõidetavus, sest munakivitee on ainus juurdepääsutee Võikülasse ja Järve patareideni,” sõnab talgujuht.

Et mälestus jääks

Hoopis väiksemalt ja vaiksemalt hakatakse laupäeval askeldama astronoomi ja pedagoogi Roopi Hallimäe sünnipaigas Järva-Jaani vallas Ramma külas Metsahindreku talukohas. Korjatakse ning põletatakse mahalangenud oksi, riisutakse lehti.

“Meid ei ole palju, enamjaolt külaseltsi Karame – Karinu, Ramma, Metsla – liikmed, üks astronoomi sugulane,” tõdeb külaseltsi esimees Aime Kallandi. “Mõni vaba kohtki on veel.”

Põhjus, miks üksildast ja pigem mahajäetud paika korrastatakse, peitub tõsiasjas, et looduse- ja inimestetundjal, luuletajal ja filosoofil on palju õpilasi, sõpru, endisi kolleege, kes ei unusta teed tema sünnipaika.

Juba tuhat täis!

Kokku on leheküljel www.teemeara.ee kirja pandud juba üle tuhande ühiselt tehtava töö ning üle 12 000 talgulise. Et töötegijate arv veelgi suurem saaks, on Edelaraudteel sel päeval rongipiletid peaaegu poole odavamad. Reisikaaslasi talgutele sõiduks võib leida ka lehelt www.kyydiga.ee.

Töötutele kompenseerib töötukassa kuni 70 km kaugusele talgutele sõidu hinnaga 1,5 krooni kilomeeter. Kompensatsiooni saamiseks on vaja talgulisel kaasa võtta ja lasta talgujuhil ära täita osavõtuleht, mille saab alla laadida www.tootukassa.ee kodulehelt.