Talgud viisid linlase maale ja maainimese külla (03. mai)

Postimees 03.05.2010
Autor: Nils Niitra

Kristjan Piirimäe sulges laupäeva hommikul Alatskivi Liivi muuseumi kabineti ukse ja eraldus maailmast. Aeg-ajalt vaatas ta silmanurgast, kuidas paarkümmend talgulist Liivi muuseumi hoovis tööd rügasid, kirjutab Nils Niitra.

Talgulised, mõtles doktor Piirimäe. Piirimäe, mõtlesid talgulised. Ometi osales ka Piirimäe talgutel: tema ragistas ajusid selle kallal, millise Juhan liivi teemalise vokaalinstrumentaalse programmiga tööd tegevale seltskonnale õhtul esineda. Simman oli tulekul ja tema Sensatsioonilisest Tartu Kevadbändist sai kirss talgutordil.

Liivi muuseumis löödi päeva jooksul maasse mitu uut aiaposti, võeti maha võsa, korrastati muuseumi juurde viiv allee ja kärbiti õunapuid.

Talgupäeval õnnistati sisse ka muuseumi juba aastaid valmis suitsusaun, mida pole julgetud kütta, sest eelmine põles maha. Uus ei põlenud maha. Rahvamuusikakollektiivi Sinimaniseele esinejad jõudsid saunas ära käia ja põsed punaseks saada, aga selleks ajaks kui Piirimäe oma bändiga sisse marssis, keris enam ei särtsunud.

Liivi muuseumist paar kilomeetrit eemal asub Alatskivi alevik, kus tegutses lausa viis seltskonda, kel polnud kaugel käia ühest suurest potist hernesuppi söömas. Esiteks korrastati lossiparki, teiseks Alatskivi kalmistut, kolmandaks aleviku mänguparki, neljandaks Hundikuristiku silla ümbrust ja viiendaks Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) matkarada.

RMK Ida-Eesti piirkonna külastusjuht Eerika Purgel ütles, et tema talgud on tegelikult kestnud juba mõnda aega - kevad ju. Laupäeval aga veeti matkaraja ääres oleva allika juurde kolm uut pinki ja tehti ühe mäda koha peale laudtee. Tallinna Tehnikaülikooli tudeng Leo Rummel osales erandliku tegelasena talgutel ülikonnas, sest alles eelmisel õhtul käis ta Tartus volbriööd tähistamas. Ühiskondlik närv ei lubanud Rummelil siiski talgupäeval looderdada - ta sõitis kohale, et laudu saagida ja neisse naelu toksida.

Kella kolme paiku pärastlõunal oli töö enamikul Alatskivi aleviku talgupaikadest tehtud ja inimesed hakkasid koos rehade-saagide-haamritega kodu poole minema.

/.../

«Teeme, ära!» talgute ellukutsuja Rainer Nõlvak ise korrastas Hiiumaa külje all Saarnaki laiul talumaju.

«Majad olid üsna räämas, lõime need läikima,» lausus ta.

Kümmekond talgutööd lükati Nõlvaku sõnul kehva ilma tõttu ka edasi - osa tehti eile, osa tehakse tuleval laupäeval. «Tundub, et Pärnumaa oli osalemisaktiivsuse poolest üks tublimaid,» rääkis Nõlvak.

Algul olid prügi koristamise talgud, siis mõttetalgud ja nüüd lihtsalt talgud. Mis edasi? Nõlvaku sõnul oli praegustegi talgute raames paarkümmend mõttetalgut, siin-seal viidi ellu mõttetalgute tulemusi ja koristati ka prügi. «Mis puutub järgmisse aastasse, siis ausalt öeldes ma tänavu aktiivse korraldamise juurde väga palju ei jõudnudki,» lausus ta. «Tänavu tegeles korraldamisega palju energilisi inimesi.» Nõlvak lisas siiski, et ju korraldatakse talgud ka tuleval aastal. «Traditsiooni tasuks hoida - see rikastab meie elu,» ütles ta.

Muide: detsembris hakkavad «Teeme äratalgutest tõuke saanud brasiillased Rio de Janeirot koristama. Linn tuleb puhastada 100 000 tonnist prügist.