Talgud tulevad suurpuhastuse vaimus (10. apr)

Hiiu Leht 09.04.2010  
Autor: Kadi Laid

Eilse päeva seisuga oli 1. mai talgupäevaks Hiiumaal üles antud kümmekond talgukohta, kus saab eri laadi koristustöid teha. Agapäeotsas, seevastu, saab ilu luua.

Üle-eestilise talgupäeva Teeme Ära lehel www.teemeara.ee oli neljapäeval meie piirkonnas valida üheksa talgukoha vahel (Leisi vallas asuva Soela sadama talgud on eksikombel Hiiumaa kaardile lipsanud). Kolmel puhul on tegemist pargikoristustöödega - Kärdla linnapargis, Käina kiriku ümbruses ja Pühalepas Lõpe küla dendro- ja skulptuuripargis. Heakorratöid saab teha ka Suuremõisa lossi ja Kassari rahvamaja juures.

Võimalik on end möllida ka kaitsealustel laidudel toimuvatele talgutele - pakkumisel on prügikoristus Taguküla laidudel ja majade sisepuhastus Saarnaki laiul.

Agapäeotsa rahvas ootab talgulisi aga Leisu koolimaja juurde aeda võõpama. Kokku saaks eelmainitud hoogtöödel osaleda 260 inimest. Ettevõtmise Teeme Ära avalike suhete korraldaja Tiina Urm kinnitas, et talguid saab veel registreerida aprilli viimase nädalani. "Ei maksa muretseda, kui te oma talguid kõhe veebis ei näe. Maakondlik koordinaator vaatab need enne üle ja paneb siis üles," selgitas Urm ja väitis, et protsess peaks siiski suhteliselt vähe aega võtma.

Väga viimasele minutile ta oma talgute ülesandmist siiski jätta ei soovitanud. "Kui talgujuhil on talgute avaldades tegijad juba olemas või teada, ei ole probleemi. Kui aga keegi paneb oma talgud viimasel hetkel üles ja loodab omale talgulisi leida, võib lootusetult hilja olla," hoiatas Urm.

Teeme Ära infopäeval 18. märtsil Kärdlas esinenud Rainer Nõlvak rääkis, et üleriigiliste talgupäevade eesmärk ei ole utsitada inimesi, kes on niigi aktiivsed ja tegusad, vaid tuua kaasa neid, kes on kahevahel ja oleksid peaaegu valmis liituma mõne külaliikumisega ja oma õla alla panema. "See on Teeme Ära liikumise üks tugevamaid külgi," leidis ta.

Rainer Nõlvak ennustas ka, et Tallinna inimestel võib tekkida kange kiusatus saartele midagi tegema tulla ja n-ö uuteks nägudeks tuleb valmis olla.

Hiiumaa omavalitsuste liidu esimees Jaanus Valk vaidles sel köhal kõnelejale vastu, öeldes, et kogemus näitab, kui tullakse mujalt, on tulija siiski mingil moel saarega seotud inimene.

Talguliste registreerimine lõpeb kaks päeva enne 1. mai talgupäeva, et talgujuhile jääks üks päev ettevalmistuseks. Kirja saab end panna mitmel viisil: Teeme Ära kodulehel, raamatukogude ja Swedbanki avalikes arvutites, helistades tööajal infotelefonile 5907 4000, maakondlikule koordinaatorile Ester Tammisele 5648 7057 või otse talgujuhile.