Projekt "Paneme-toime-asjad" (14. apr)

KesKus 14.04.2010 
Autor:Juku-Kalle Raid

Paar kuud pärast uue aasta algust on juba üldiselt teada, et Nõlvak läheneb. Üleeelmise aasta nõlvakukuul, mis uue kalendri tingimustes asub kusagil aprilli ja juuni vahel, koristati metsa ja põlluveert ning kui meediat uskuda, hakatakse tasapisi isegi juba kokkukraabitud sodi käitlema. Läheb veel paar aastakest, me oleme saastast lahti ning kraavipervedele on siginenud uus pask.

Eelmise aasta nõlvakukuu oli vähemalt minu arust pooletoobine, kuna üritati toime panna midagi kentsakat: panna kodanikud nõlvakukuu esimesel päeval ühekorraga mõtlema ja minu jaoks jääb seda kõige paremini kokku võtma lause kusagilt kesk-Eesti lehest; lause autori eesnimi oli Pipi-Liis. Pipi-Liis töötas palehigis ühes mõttekojas ja resümeeris, et juba aegade algusest on mõtiskletud selle üle, mida peaks tegema, et oleks hea, aga keegi pole seda veel välja mõelnud ja nii ei suutnud, kurtis Pipi-Liis, seda välja mõelda ka tema koduvalla mõttekoda. Sõna "mõte" esines Pipi lauses ikka väga mitu korda. Vaat kus lops.

Selle aasta nõlvakukuu tõotab tulla tiba arukam, näiteks samal ajal peetava muinsuskaitsekuu raames on võimalus minna ja näiteks oma vanaema lähedal mõni surnuaed ara koristada. Mõistlik projekt.

Siinkohal meenubki mulle üks kunagine Marju Lauristini tõdemus (10 aasta taguses KesKusis), et eestlased on eelkõige projektirahvas.

/.../

Ma tahaks tegelikult, et sellesse "projektindusse" ei suhtutaks nii irooniliselt (no kes meist siin aegajalt nalja ei viskaks!), hoolimata sellest, et asi kõlab kui kantseliit, pole selles sisus ehk kantseliiti sugugi palju. Ja sestap loodan, et projektid ei lõppe ja et neid ikka tehakse. Palun väga: muuseumiaasta, lugemisaasta, muinsuskaitsekuu.

Küsimus on hinnas - palju keegi on nõus maksma, see tähendab ennast ja oma aega suurtesse projektidesse panema.

Loodame siis ikka uute projektide sünnile, olgu see siis nõlvakukuu teatrist välja paiskunud parteiprojekt või mõni muu.

Katsuks oma projektriiki vaadata kompleksivabalt ning teatud rahuloluga: kes see veel nii palju projekte toime on pannud!

Selline projekt.