Pärnus puhastati talgupäeval 30 dolomiitskulptuuri (03. mai)

ERR Uudised 01.05.2010
Autor: Merili Nael

Pärnus puhastasid Teeme Ära talgulised umbes 30 linnas asuvat dolomiitskulptuuri.

Skulptori ja talgujuhi Rait Pärja sõnul kindlat süsteemi kujude puhastamiseks Pärnus ei olnud, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Väljakujunenud süsteemi ei ole meil siin olemas, mille alusel neid puhastada ning kuidas ja millal. Seetõttu tuli mul selline idee, et nende talgute raames võiks ju ka skulptuurid puhtaks teha," rääkis Rait Pärg.

Kui ülejäänud talgulisi tegid öine äike ja vihm murelikuks, siis skulptuuride pesijad pigem rõõmustasid, sest niisket dolomiiti on kergem puhastada. Puhtaks said isegi praegu laos seisvad kujud, millele nüüd talgujuhi Rait Pärja eestvedamisel asukohta hakatakse otsima.

Ehkki küürimistöö näis suhteliselt vaevanõudev ja üksluine, oskasid sellest rõõmu tunda nii täiskasvanud kui lapsed.

Peale dolomiitskulptuuride sai Pärnus korda ka Estonial hukkunute mälestusmärgi ümbrus.

Pärnumaal lõi Teeme Ära talgutel kaasa üle 2000 inimese ligi sajas talgukohas.

Narva korrastas ajaloolisi objekte

Narvas korraldati talgud Loodearmee kalmistul ja Aleksandri kiriku juures ning sõjas hävinud Peetri kiriku asukohas.

EELK Narva Aleksandri koguduse õpetaja Oleg Sevastjanovi sõnul tuli talgutele rohkem inimesi kui jumalateenistusele. See on tema arvates sümboolse tähendusega.

"Võibolla on see, et inimesed tulid pühakoja ümbrust koristama, esimene samm vaimse puhastumise poole," märkis Sevastjanov.

Taastamisjärgus olev Aleksandri kirik on üks Narva sümbolitest. Samamoodi on tähendusrikkad sõjas hävitatud kirikute asukohad, mida Aleksandri kogudus ja linn jõudumööda tähistanud on.

"Inimesed ilmselt tunnevad end hästi, kui nad saavad toetada paiku, mis on neile mingil moel olulised," rääkis EELK Narva Aleksandri koguduse õpetaja Villu Jürjo.