Mänguväljaku ehitamiseks ei pea isegi laenu võtma (25. märts)

Maaleht 25.03.2010 
Autor: Rein Raudvere

Eestisse naasnud Yrjo Ojasaar hakkas mõtlema, mida teha, et maanoored linna ei kipuks. Välja mõtles! Lahendus on spordiväljakud.
Võrumaa Mõniste küla rahvas tahab kangesti oma vanasse mõisaparki korvpalliväljakut. Laululava on pargis juba olemas ja kõrvalasuv järvgi puhastatud. Kui vaid sportimisvõimalusi rohkem oleks, on kohapeal õhatud.

"Ma näen seda oma kolme poja pealt, et neile on tegevust vaja," kinnitab Aleksei Hass, kes ka ise värskes õhus meelsasti kevadest sügiseni mõnusa kattega väljakul palli põrgataks. Hiljuti esitaski Mõniste ärksaid noori koondav MTÜ Ääremaa Noored, kuhu ka Hass kuulub, korvpalliväljaku rajamiseks PRIA-le rahataotluse. Täismõõtmetes mänguväljaku maksumus koos käibemaksuga on 1,04 mln kr.

"Kõige suurem asi meie jaoks on see, et kui taotlus rahuldatakse, ei pea me ise sentigi välja käima, isegi omaosalust mitte," nimetab MTÜ Aaremaa Noored juhatuse liige Katrin Roop kõige tähtsama uudise.

Roop tunnistab, et algul oli pakkumine uskumatu. Kui aga selgus, et tegu pole muinasjutuga, haarati sellest nobedasti kinni.

Sest võtta väljaku jaoks aastaks või pooleks ligemale miljon krooni laenu, kuni PRIA selle ehituse valmides toetusena kinni maksab, käib ühele väikesele mittetulundusühingule enamasti ülejõu.

"Laenates peab tagatis olema, aga nii suurt tagatist, mida pank arvestab, mittetulundusühingutel enamasti ei ole," lisab Merike Ruven, kes on samuti MTÜ Ääremaa Noored juhatuse liige.

Maaleht on varemgi sel teemal kirjutanud, tuues näiteid, kus mittetulundusühingute liikmed on pantinud isegi oma vara ja kodu, et üks või teine külale vajalik ettevõtmine tegemata ei jääks.

Et midagigi ses osas muutuks, asutas noor mees Yrjö Ojasaar omakorda MTÜ nimega Aktiivne Maaelu ning Mõniste spordiväljak võib saada selle üheks esimeseks viljaks, kui PRIA taotluse rahuldab.

Ojasaar ise on veetnud lapsepõlves palju suvesid Viru-Nigula kandis. Kuigi kant on ilus, kipuvad noored ometigi linna ja inimesi jääb vähemaks.

Kohalikud räägivad, et kui noortel rohkem teha oleks, aitaks see kaasa nende jäämisele. Miks mitte alustada just laste sportimisvõimaluste loomisest, arutles Ojasaar.

"Üks aktsioon veel ei päästaks, aga millegagi peab alustama," märgib mees, kes nelja aasta eest naasis USAst sünnimaale.

Omaosalus ei tohi takistada

Esimese asjana sai Ojasaarele selgeks, et kuigi MTÜdel on võimalus kasutada spordiväljakute rajamiseks PRIA toetusfonde, on piduriks 10% omafinantseeringu nõue ning toetuste tagantjärele väljamaksmine.

Ojasaar tõmbas paralleeli USAga. Tema sealse kooli spordiväljaku oli Coca-Cola oma rahaga korda teinud ja vastutasuks saanud enda reklaamimise õiguse sinna.

"Miks ei võiks ka Eesti ettevõtted sel moel appi tulla, oma mainet kujundada ja reklaami saada," jõudis ta üsna peagi mõttele.

Aasta tagasi asutaski Ojasaar MTÜ Aktiivne Maaelu, mis leidis kiiresti poolehoidu ja koostööpartnereid. Näiteks Optimal Projekt OÜ aitab MTÜdel PRIAle taotlusi teha ja ka projekteerida spordiväljakuid.

"Teeme ära!" innustas

Eesti suurimaid metsakinnisvara ettevõtteid Ariston OÜ maksab MTÜde eest omaosaluse ja rahastab koos SEB Liising ASiga spordiväljakute ehitamist. Raha saadakse pärast spordiväljaku valmimist PRIAst tagasi.

Algatuse patrooniks nõustus aga asuma mainekas sumomaadleja Kaido "Baruto" Höövelson.

"Meie andmetel esitati PRIAle 735 taotlust, neist 90 meie MTÜ kaudu, mis on esimese aasta kohta väga hea," tunnistab Ojasaar, lisades, et MTÜ Aktiivne Maaelu ise mingit toetusraha taotlenud ei ole. Kõige tähtsam oli osapooled kokku viia.

Ojasaare sõnul inspireeris teda seda algatust ette võtma projekti "Teeme ära!" kontseptsioon. "Mulle meeldib, et inimesed võtavad ise endale vastutust, selle asemel et halada ja öelda, et keegi ei tee midagi."