Mis on talgutest tolku? (10. apr)

LõunaLeht 08.04.2010 
Autor: Tarmo Tüür

Talguid on tööde ühiseks ärategemiseks peetud juba ajast-aega. Enamus talutöödega seotud talgutest olid väga tavalised veel ka sajandi alguses ning vabariigi aegu 20.-30. aastatel. Põhjuseid, miks mingeid töid aegajalt otsustati oma perekeskis või üksi rassimise asemel suurema abiliste ringiga teha, oli erinevaid. Esimene ja kõige ilmselgem - suuri töid on hulgakesi teha lihtsam ja kiirem. Kui kutsutud oma riistade või hobusega tulid, sai töölõike hõlpsasti omavahel jagada.

/.../

Ehkki tänapäeval on talgute sisu mõnevõrra muutunud, on taigu põhiolemus samaks jäänud. Talgute tegemine pole kunagi käinud vaid kaup-kauba vastu. Kui tänapäevaste looduskaitsetalgute idee oleks meie pragmaatilistele esivanematele vast veider tundnud, siis ka varasematel aegadel oh väga oluline väetimate eest hoolitsemine: heategevuslik töö, millest saadav hea enesetunne õige asja ajamise pärast on oluline ju tänapäevalgi.

Eestimaa Looduse Fond (ELF) korraldab juba üle kümne aasta talguid looduskaitsealadel. Kui põldudel ja heinamaadel teevad juba ammugi suurema osa töödest ära masinad, siis looduskaitsealadel jagub endiselt palju töid, kus inimkäsi rohkem külge vaja panna. Koos saab taastada ja korrastada seda, mis inimtegevuse või -tegevusetuse mõjul kiivas on.

Vabatahtlikult üksteise aitamine ja ühiselt koos töötamine on eestlasele omane ning selles peitub vägi. Talgurõõm ei lõpe reha või labida käestpanekuga. Pärast värskes õhus rassimist maitseb iseäranis hästi nii söök kui saunaleil, jätkuvad töö kõrvalt alanud jutud ning jagamist vajavad emotsioonid.

Käesoleva aasta 1. mail toimuv talgupäev kutsub kõiki eestimaalasi üles talguvõludest osa saama. See on hea võimalus algust teha neil, kel varasemat talgutel osalemise või korraldamise kogemust pole. Varem talguid korraldanutel oleme palunud kirja panna ka mõned näpunäited talgute korraldamise käsiraamatusse ,,Talgujuhi abiline". Leiad selle meie veebilehelt www.teemeara.ee, kõikidele registreeritud talgujuhtidele saadab toimkond soovi korral käsiraamatu ka koju kätte.

Väga hea meel on näha, et talgupäevaga on kaasa tulnud väga paljud külaseltsid, ühingud ja aktiivsed inimesed, kel talgute korraldamine juba tavapäraseks on saanud. Lisaks hea eeskuju andmisele võimaldab talgupäev ka juba kogenud talgukorraldajatel ette võtta tavapärasest suuremaid töid, kaasata kohalikke ettevõtteid ning miks mitte tutvustada talgute käigus kodukanti ka kaugemalt tulijatele.

Esimesed registreeritud talguüritused on loonud tõeliselt kireva pildi tegemist ootavatest töödest üle Eesti. Igaühel on võimalik tutvuda oma kodukandi talgutega veebilehel www. teemeara.ee

Talgupäeva ühe korraldajana soovib ELF anda oma panuse vabatahtlikkuse ja talgutraditsiooni edendamisse Eestis. Usume, et kõik, kes talgutele lähevad või talgud korraldada võtavad ei pea pettuma ning veenduvad kui palju on võimalik ühiselt korda saata. Saades ühtlasi kinnitust, et talgud ei piirdu kaugeltki vaid füüsilise töörassimisega, vaid annavad võimaluse tunda rõõmu koos tegemisest ja heast seltskonnast.

Tarmo Tüür, ELFi talgute projektijuht, Teeme Ära talgupäeva talgujuhtide toimkonna eestvedaja