Kuidas Nõlvak eestlasi tööga lõimis (03. mai)

Õhtuleht 03.05.2010 
Auotr: Janek Mäggi

Järgmise aasta veebruaris võiks president anda Rainer Nõlvakule teenetemärgi. «Teeme ära!» on pannud tööle ka need inimesed, kellele töö väga ei meeldi, ning suurendanud märkimisväärselt eestimaalaste sotsiaalset ühtekuuluvustunnet.

«Teeme ära!» laagerdub ajas paremaks. Esimesel korral suhtusin üritusse veidi skeptiliselt – tundus (poliit)kampaanialik. Paraku ei saa selliste elementide vastu mitte ühegi massiürituse puhul, kus on vaja rahvast kaasata.

Nõlvak ehmatas vist ise ka ära, kui mõjukaks tema algatus kujunes. Pärast hoogtööpäeva teatas ta siiski, et rohkem ta sellist asja ei tee – kui, siis midagi muud. Mõelda aga meile, eestlastele, ülearu ei meeldi. See ajab meid tülli. Teise aasta mõttetalgud kujunesid korraldajatele pettumuseks. Ja eesti-nokialik idee folklooriks ei saanud.

Jumal paneb mäed liikuma

Paraku on nii, et ka mõni väga hea bänd võib teha mõne keskpärase loo ja mõni keskpärane bänd ühe ja ainsa geniaalse. «Teeme ära!» seekordne vanade liistude juurde tagasitulek näitas, et parem on käekirja hoida – mõni küll arvab, et Terminaatori lood on kõik ühesugused, kuid teisest küljest: fännid just seda ootavad.

Kodanikualgatust on Eestis pigem vähe kui palju. Ikka kipub nii olema, et paremad erakonnavälised mõtlejad värvatakse parteisse ja sinna nad koos oma heade mõtetega ka upuvad. Kuid koostegemist ja -hingamist on vaja. Me tahame kuuluda mõnda sotsiaalsesse gruppi ja sellega ennast samastada. See tunnustab meid ja paneb end väärtuslikuna tundma.

Igas ühiskonnas on nii neid, kes kuuluvad ainult ühte gruppi, kui ka neid, kes kuuluvad mitmesse või koguni väga mitmesse. Üks käib koorilaulus, teine jõusaalis, kolmas purjetamas, neljas jagab valimisreklaame, aga on mõni, kes teeb kõiki nelja – ja saab hakkama ka. Koera- ja lillekasvatajatest rääkimata.

Sotsiaalsetes gruppides kehtivad oma reeglid. Esiteks on seal kindel hierarhia. On juhid, töömesilased, kaasajooksikud. Juhtidel, nagu Rainer Nõlvakul näiteks, on visioon. Ta tahab mindagi saavutada, kuhugi jõuda. Kõrvaltvaatajad aeg-ajalt küsivad, miks ta seda teeb, kuid enamasti on tõeline põhjus palju mitmetahulisem, kui esmapilgul tundub.

Meie tegime selle ära!

Töömesilased on nagu inglid taevas. Kiidavad oma jumalat ja teevad kõik, mida ta tahab – viivad tema visiooni ellu. Mõni tahab muidugi aeg-ajalt ka ise «jumalaks» saada, nagu Lutsifer, kuid üldjuhul langeb ta kiiresti. Heaks näiteks on tohuvabohu Rohelistes ja Rahvaliidus.

Kaasajooksikud on aga need, kes tegelikult ei tea ise ka, miks nad kuskil käivad või kuskil on. Nad ei mõtesta oma tegevust. Neil on palju aega ja see täitub sellega, millega ta parasjagu täitub. Ja kui keegi ütleb, kuule, mis sa jamad – teeme hoopis nii, siis nad lähevad ära.

«Teeme ära!» on uus tugev sotsiaalne grupp, mis töötab. Aprilli keskel sain naabrilt meili: «Meie tänava «Teeme ära!» toimub 25. aprill kell 10.00: teeme kodutänava korda!» Muidugi ma läksin, võtsin poisid kaasa. Paari tunniga sai päris palju korda majja – omavahel saime suhelda ja tuttavamaks ka. Meie-tunne oli tugev. Ilma Nõlvaku ideeta poleks seda üritust võib-olla toimunud.

Kuid sellega «Teeme ära!» minu jaoks ei lõppenud. Samasugune ettevõtmine toimus ka lasteaias. Ma ei saanud küll ise osaleda, ent kui järgmisel hommikul nägin neid musti kilekotte ja tõeliselt puhast aeda, avaldas see muljet. Ilus. Puhas.

Mõnikord ikka imestatakse meedias, et mis on Facebooki vms. sotsiaalse võrgustiku fenomen. Kuidas isegi ministrid jt. väga hõivatud inimesed seal muudkui kirjutavad ja kommenteerivad? See on lihtne – me tegelikult tahamegi üksteisega suhelda – vabalt ja vabamalt.

Meile meeldib avastada, et meil on päris palju ühiseid väärtusi ja teemasid, mida arutada. Ja tsiteerides Nõlvakut: niikaua, kui asjasse ei puutu raha (näiteks reklaam, müük, palk jms.), on kõik vinge.

Seekordsete talgute puhul oli algselt mõtteks integratsioon, moodsa sõnaga lõimumine eestlaste ja venelaste vahel. Nõlvak tahtis meid venelastega ära lepitada. Kuid see idee lasti avalikkuses üsna kiiresti sõelapõhjaks, millest ta õnneks ei heitunud. Nõlvak saavutas koguni palju rohkem (ja taas kord vist endale ootamatult) – ta lepitas eestlasi omavahel. Pani meid suhtlema ja koos tegema. Sõbrunema.

Sotsiaalne grupp «Teeme ära!» on rohkem kui lihtsalt kokkukogutud praht või lõbus simman, millest mõnel juhul võib välja kasvada ka sõprusest rohkemat.

«Teeme ära!» aitab (nagu ka teised positiivsed ja eluterved sotsiaalsed grupid) lävida inimestega, kes viivad elu edasi, ja aitab ka meil endil oma elu edasi viia. Tubli töö, Rainer!

Janek Mäggi, suhtekorraldaja