Kui laidudele ei pääse, jätkub mujalgi tööd küllaga (03. apr)

Maaleht Online 01.04.2010 
Autor: Bianca Mikovitš

Teeme ära!” talguteks on tavapärase prahikoristuse kõrval kinni pandud ka laide ja saari, millest kõigile lindude pesitsusajal luudade ja rehadega inimesi aga sugugi ei taheta lubada.
Vormsi valda Harilaiule minna plaaninud 40 tööhimulise ees langes uks piltlikult öeldes lukku siis, kui talgukoht oli juba välja kuulutatud ja huvilisi hakkas vaat et enne registreerumist paati kippuma.

Suurim tung saartele

Läänemaa talgute koordinaator Indrek Tammoja ütles, et Harilaid oli tõesti üks põnevamaid paiku maakonnas, kuid paraku selgus, et just sel ajal on lindudel ees tõsine pesitsusaeg ning saarel hulgana töötamine ei tule kõne allagi.

Linnuhuviliste seas populaarses linnulistis arutletakse ka talgute mõistlikkuse üle Keri saarel, kuid sinna on alates tänasest siiski kümnel soovijal võimalik end tööks üles anda.

Kel veel merehõngulise töö vastu huvi, võib minna ka Pranglile, Naissaarele, Saaremaale Harilaiu poolsaarele või liituda mereprahi koristamiseks väikese grupiga Kassari lähedal Taguküla laidudel.

Rahulikumalt läheb tööde planeerimine kindlal keskmaal, kus vanade ja kogenud ürituste organiseerijate kõrval tulevad oma algatustega välja verisulis talgujuhid.

Nii on Pilistvere detsembris registreeritud noorteliikumine MTÜ HOT võtnud ette kutsuda ümberkaudset rahvast appi noorte tulevase jõusaali ümbrust puhastama.

Tavaliselt on sealtkandi üritusi vedanud kohalik pastoraat, kuid seekord otsustati pastoriproua Pilleriin Kalmuse sõnul jätta töö noorte endi hooleks ja ise nende juhtimisel käed külge panna.

“Oleme saanud kokkuleppele ühe kinnistu omanikuga, kes lubab hoone ja sellega koos lapikese maad tasuta rendile anda, kui see korda tehakse ja küla hüvanguks kasutatakse,” selgitas Kalmus.

Vildakavõitu majast, mille ühes osas praegu kitsi peetakse, saab noorte ettekujutuses edaspidi jõusaal, kus aasta pimedal ja külmal ajal rassimas käia. Maja kõrval olevat maalapikest ootab aga haljastamine ja kujundamine külakese väikeseks turuplatsiks.

Kes soovib noortele appi minna, ei pea seda kahetsema – Viljandimaa servas asuv kant on kena ning linnusirinat ja ojavulinat täis, talgulised saavad kõhutäie suppi ning hea sõna peale selle.

Pilistvere talgulistest mõne kilomeetri kaugusel Meossaare külas Viljandi maantee ääres ootab samuti tähtis töö – seal on külaselts võsa vahelt välja raiunud vana kabeli varemed, mis kerkivad pealetungivate puude vahelt üles nagu mõni muistne maiade ehitis.

Kabel võsast välja

“Oleme juba paar aastat 1. mail seal koristamas käinud, sest koht on külarahvale tähtis,” selgitas talgujuht Tiina Lohur. Kabeli ehitasid kunagi Kabala mõisnikud ning praegu on see üsna kehvas seisus.

Eelkõige loodetakse oma küla inimeste käterammule, kuid kui tuleb kaugemalt võõraidki appi, siis on külarahval sellest vaid rõõmu. Kabel on ikka tähtis asi – paljukest ühel tavalisel külal neid XIX sajandi keskpaigast pärit mõisnikest jäänud ehitisi võsas peidus on.

Tänasest saab “Teeme ära!” kodulehel end registreerida kõikide väljakuulutatud talgute töörühmadesse, samuti saab talguid veel üles anda.

Teeme ära!” talgupäeva kõneisik Tiina Urm ütles, et muretsema ei peaks ka need, kes varem pole ühtegi talgut korraldanud, sest just neile on kokku pandud talgujuhi käsiraamat, mille saavad soovijad oma piirkonna koordinaatorilt või alla laadida ettevõtmise kodulehelt.