Koolilapsed - korraldage talgud! (10. apr)

Sirp 09.04.2010 
Autor: Heidi Hanso

Kui koolinoortelt küsida, mida nad vanast talgukombest teavad, tuleb küllap meelde ajalooõpiku lõik kurjadest kubjastest ja sunniviisilisest raskest tööst, mida meie esivanemad lihtsalt pidid tegema.

Palju ei teata sellest, et talguid peeti ka endi keskel, ammu enne kupjaid ja muid rõhujaid.


Talgupäeval tehti tõesti tööd, aga hulgakesi. Ikka selleks, et kõigil lihtsam oleks. Kokku tulid inimesed, kes polnud üksteist ammu näinud või üldse kunagi kohtunud. Tehti tööd, mis oli kõigile kasulik, suheldi, naerdi ja lõõbiti, räägiti uudiseid ja õhtul peeti ka simmaneid - talgupidusid, kus tähistati tehtud päevatööd, löödi tantsu ja tunti elust ühiselt rõõmu.

Esimesel mail kutsub kodanikualgatus Teeme Ära koos kaaskorraldajatega talgutraditsiooni jälle ellu. On ju palju selliseid töid, mida üksi ära ei tee, sest pole piisavalt jaksu ja alati pole ka võimalik töömeestele maksta. Üle-eestilisel talgupäeval saabki selliste toimetuste ärategemisel kaasa lüüa ja seda saavad kindlasti teha ka koolinoored.

Et täpsemalt teada saada, mida ja kus teha saab, tasub minna Teeme Ära kodulehele www.teemeara.ee ja sinna juba üles riputatud talguteemasid uurida. Kui miskit südamelähedast leidub, tuleb alla 18-aastasel võtta punti mõni vanem sõber, õpetaja või sugulane, kes end koos alaealisega talgutele registreeriks.

Kui aga meelepärast talgukohta silma ei hakka, saab mõelda ka sellele, mida näiteks oma kooli või noortekeskuse või kodukoha mänguväljakul või rulapargis saaks ära teha.

Kui mõte selge, tasub jällegi mõni täisealine kampa võtta ja lasta talgud registreerida ning siis koos oma sõpradega just sinna ära tegema minna.

Omajagu tasuks mõelda koolikeskkonnale. Ka õpilased teavad, et koolide eelarveid on kärbitud ja asju, mida varem makstud töömehed ära tegid, ei saagi sel aastal võib-olla enam kooli eelarvest teha. Miks mitte võtta kätte ja näiteks ise kaakide poolt täissoditud seinad puhtaks küürida või staadionil mattide vahelt muru välja nokkida. Või hoopis mõnes klassiruumis toolid üle värvida või aknad ära pesta. Lihtne töö, millest kõik ju rõõmu tunnevad.

Aga talgupäev ei tähenda ju ainuüksi töötegemist, selleks on 1. maist plaanitud võib-olla neli-viis tundi hommikul. Pärastiseks on Teeme Ära palunud talgujuhtidel oma talguliste tarbeks ülalmainitud simmanid organiseerida. Koolidel on ju seda päris lihtne teha, saal on olemas, nähtavasti ka muusika ja huvijuht või mõni õpetaja, kes aitaks õpilastel üht lahedat pidu organiseerida.

Teeme Ära lehel on üleskutse ka muusikutele, et nad tuleksid 1. mail talgupidudele tasuta esinema. Tasub vaadata, kes on jah-sõna andnud ning ta enda juurde esinema kutsuda. Loomulikult võivad peokorraldajad ka ise mõne laheda bändi või esinejaga kaubale saada.

Talgud ei ole ainult tüütu töötegemine ja muistsete eestlaste taak. Lisaks on praegu noortel suurepärane võimalus vanemale generatsioonile tõestada, et elu ei ole ainult internetis ja noored oskavad ja tahavad oma keskkonna parandamises kaasa lüüa. Teeme 1. mail talgupäevast cooli sündmuse, mida järgmistel aastatel mõnuga korrata võiks ja paneme käe külge asjadele, mida on koos lihtne ära teha!