Kiviõlis tehakse korda talgupäeva suurim objekt (01. mai)

01.05.2010 Õhtuleht
Toimetas Kaspar Käänik

"Teeme ära!" kampaania raames korrastatakse täna üle-eestilise talgupäeva suurimat objekti – Kiviõli tuhamäge, millest saab aasta pärast Põhja-Euroopas ainulaadne seiklusturismikeskus.

Kiviõli tuhamäel korrastatakse täna 2,5 kilomeetri pikkune terviserada ning 1,9 kilomeetri pikkune motokrossirada, mis valmistatakse ette juuli lõpus toimuvateks maailmameistrivõistlusteks.

Kiviõli tuhamäe suhteline kõrgus on 95 meetrit ja pindala 80 hektarit, mis teeb mäest talgupäeva suurima objekti. "Kohale kogunenud rahvahulga poolest ei saa me Kiviõli talgupäeva suurimaks nimetada, aga korrastatava objekti poolest võib küll nii väita, et tegemist on suurima talgupaigaga," nentis Kiviõli talgute eestvedaja ja Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar.

Maari sõnul on kohale kogunenud umbes 70 inimest. Nende hulgas on nii Kiviõli elanikke kui ka talgulisi Tallinnast ja isegi Hiiumaalt. Talgutöödel lööb kaasa ka Kiviõli linnavalitsus eesotsas linnapea Dmitri Dmitrijeviga.

"Üks tähtsamaid töid on terviseraja võsast puhastamine, selle tulemusena valmib 2,5 kilomeetri pikkune terviserada," lisas Maar. Teine suur eesmärk on riisuda motokrossirada ning puhastada kividest, mille kallal nokitsevad kohale toodud traktorid. "31. juulil ja 1. augustil toimub Kiviõli tuhamäe nõlval taas külgkorviga krossitsiklite maailmameistrivõistluste etapp, ja selleks ajaks peab rada olema turvaline nii võistlejate kui ka pealtvaatajate jaoks," selgitas Maar.

Kiviõli Seiklusturismi Keskuse projekti raames rajatakse Kiviõli tuhamäele lumelauapark, mis saab treeningkeskuseks Eesti lumelauakoondisele ning teeb võimalikuks lumelauaalade MK-etappide korraldamise.

Projekti üldmaksumus ulatub 90 miljoni kroonini, millest 49 miljonit taotletakse EAS-i Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.