Talgud Naissaarel välja müüdud! (16. apr)

Harju Elu 16.04.2010
Autor: Marko Tooming


Käisin Naissaarel esmakordselt tosin aastat tagasi. Tagantjärgi tunnistan - see oli armastus esimesest silmapilgust. Hiljem sai saart külastatud igal aastal. Inimese jaoks, kes terve elu pealinnas elanud, pakub saar alustuseks jahmatava kogemuse - Tallinna siluett paistab üle vee, kuid ümberringi on rahu ja vaikus. Liivarannal pole ühtegi inimjälge. Kümne kilomeetri kaugusel üle vee võideldakse samal ajal Pirita rannas suviti koha eest liival vaat et jõuga.

Saarega on aastate jooksul seotud igasugu plaane. Õnneks pole enamus neist teoks saanud. Saare paljukiidetud "ürgloodus" on säilinud.

1. mail toimuvad ka Nargöl talgud. Kogunisti seitse erinevat talgupaika või -tegevust on välja kuulutatud. Kohti poolteistsada, kõik on juba broneeritud. Selle pehmelt öeldes hõredalt asustatud saarel läheb kõvemaks töövihtumiseks. Teeme Ära kodulehel asuva info konaselt korrastatakse kõiki objekte, mis üldse vist saarel asuvad.

Ei mäleta mina, et saarel oleks olnud tohutuid prügimägesid. Tegelikult ei mäleta ühtegi prügimäge. Mäletan, et saar oli kaetud tiheda metsaga. Mäletan, et seal oli ääretult mõnus aega veeta. Enne lõbu, siis töö, kui tekib vajadus.

Et saare talgukohad nii kiiresti broneeriti, oleks võinud ju talguhuvilistelt lausa piletiraha küsida. No näiteks sada krooni pääse. Sada viiskümmend inimest - kokku 15 000 krooni.

Naissaare talgupäev erineb teistest talgukohtadest ka selle poolest, et seal asuvad palehigis loodusparki korrastama turistid. Saarel endal elab ju vaid paar inimest. Teistes talgukohtades tulevad talgutele eeldatavalt siiski kohalikud inimesed, kes oma kodukoha väljanägemist parandada soovivad.