Hanikatsi laiu kummitusmaja lõi talgutööga särama (03. mai)

Eesti Päevaleht 03.05.2010
Autor: Ulvar Käärt

Hiiumaa lähedal Hanikatsi laiul tegid talgulised korda matkajate peatuskoha.Tinahalli taeva ja merega laupäeval tervitasid Hanikatsile saabunud talgulisi hallhülged. Kaks looma lõid loibadega lupsu vaid mõne meetri kaugusel.



Möödunud sajandi keskpaigast alates püsiasustuseta jäänud Hanikatsi on üks Hiiumaa laidude kaitsealale omastest väikesaartest – tõeline põhjala paradiisisaar. Laiu üks suuremaid väärtusi on sellel kasvav Eesti uhkeim laialehine mets.

Vaimule mõnusam olemine

Läbi selle metsa viis kitsuke rada laiu keskel asuvate kadakaste niitude vahele jääva maja juurde, mis on tähtis peatumispaik looduskaitsjatele, linnuvaatlejatele, hülgeuurijatele, heinalistele ja lihtsalt matkajatele. Häda on aga selles, et mõnedele külalistele on see koht, kust lahkudes enda järelt koristama ei pea. Nii võttis meie neljaliikmeline talguseltskond sihiks paik aastatega kogunenud räämast puhtaks rookida.

Madratsid, padjad ja tekid lendasid naridelt kohe õue. Kloppides tuli neist välja kilode viisi keret kihelema panevat tolmu.

Omaette ooper oli maja sahvri koristamine: võika haisu saatel mädanevad sibulad, kartulid ja muu ollus rändasid prügikottidesse. Kõige lõpuks sai särama löödud ka tuhmunud aknaklaasid.

Jutud räägivad, et Hanikatsi majas kummitab Anna vaim, kes hakkab vahel külalisi kimbutama. Nüüd on Annal põhjust rahul olla, sest majaõhk on tükiks ajaks puhas.