«Teeme ära» talgud tulevad seekord lauluga (10. märts)

Postimees Online 04.03.2010

Tänavu tehakse Teeme Ära kodanikualgatuse raames üle Eesti kõikvõimalikke talguid, mis võiksid korraldajate nägemuses käia nagu vanadel eestlastel kombeks oli - koos laulu, sauna ja õhtuse simmaniga.


«Talgupäeval saab teha erinevaid talguid - saab nii koristada, mõelda, kui vaja, kätt panna külge mitmetel külategevustel. Aga me ei tule kokku ainult tööd tegema, sest nagu aastatuhandete taga käis, olid talgud iseenesest kultuuriüritus. Inimesed laulsid, tantsisid ja tegid tööd,» rääkis Teeme Ära algataja Rainer Nõlvak.

Tänavu püütakse vana hea traditsioon taastada ja talgupäev lõpetada simmanitega.

Tänasest alates saab igaüks Teeme Ära kodulehel teada anda, milliseid talguid tema koduümbruses teha vaja on. Praeguseks on üles pandud juba tosinkond talgut, peamiselt heakorrastustööd - näiteks kalmistu koristamine, pesakastide paigaldamine, rannaniidu korrastamine või munakivitee hooldus.

Talgute korraldaja võtab ühtlasi endale vastutuse ürituse sujuva korralduse ja pärast töid toimuva meelelahutuse korraldamise eest. Teeme Ära meeskonna soovitusel võiks tööaeg kesta 4-6 tundi, lõppeda ühise talguleiva söömise ning õhtul simmaniga. Vahepeal oleks tore pakkuda töötegijatele ka saunatamise võimalust.

«Me ei luba, et igal pool saab kindlasti simmanit, suppi või sauna, vaid ikka vastavalt kohapealsetele võimalustele,» märkis talgujuhtide toimkonna juht Tarmo Tüür.

Ka muusikuid oodatakse end kodulehel registreerima, et neid saaks simmanitele esinema kutsuda. Oodatud on ka rahalised toetused. Talgutele tööd tegema saab end registreerida aprillist, kui kõik talgud on juba registreeritud.

Osaliste arvu ei ennusta

Kui 2008. aastal koristas metsasid prügist 50 000 talgulist ja mullu käis Minu Eesti mõttepäeval 12 000 inimest, siis tänavust osalejate arvu Teeme Ära meeskond prognoosida ei soovi, sest seda ei peeta kõige olulisemaks.

«Tähtis on see, et palju asju saaks koos ära tehtud, et meil tekiks koostegemise harjumus ja rõõm õlg-õla tundest, kui korraga saab üle Eesti palju asju ära tehtud,» sõnas Teeme Ära koordinaator Eva Truuverk.