Talgulise meelespea


Olen õnnelikult ennast talgutele registreerinud, mis edasi:

Kontrolli oma e-posti - kas said kätte registreerumiskinnituse. Lisaks oleks hea kui saaksid aegajalt ka niisama oma e-postile pilgu peale visata juhuks kui sinu talgujuht on vahepeal talgute kohta uut infot saatnud. Kindlasti vaata info üle vahetult enne talgupäeva ning võimalusel trüki välja leht kohalejõudmise juhiste ja talgujuhi telefoninumbriga, neid võib sul vaja minna. Kui sa ei ole registreerumisel enda e-posti aadressi sisestanud, ei pea sa muretsema - sel juhul võtab talgujuht vajadusel ise sinuga telefoni teel ühendust.

Kui siiski tunned, et sul on mõni küsimus või mure seoses oma talgutega või sa ei ole kindel, et kõik vajalik info on sinuni jõudnud, siis võta julgelt ühendust oma talgujuhiga, tema telefoninumbri leiad Teeme Ära koduleheküljelt, registreerumiskinnitusega saadetud lingilt. Kasulik on talgujuhi number enne talgupäeva telefoni salvestada või märkmikku kirja panna. 

Vaata talgupäeva kodulehelt, kas sinu poolt valitud talgute läheduses toimub ka mõni simman, saun või muu talgupäeva lõpetamise üritus, siis tead ennast vastavalt ette valmistada.


Kui registreerisin talgutele ka oma sõbrad:

Kui panid talgutele kirja ka oma sõbrad, siis veendu, et nad on talgute info talgujuhilt kätte saanud. Sõbrad saavad talgujuhilt infot juhul kui sisestasid registreerimisvormi nende e-posti aadressid. Kui sa sõprade e-posti aadresse kirja ei pannud, pead ise talgujuhilt laekunud informatsiooni sõpradeni toimetama. 

 

Millele enne talgupäeva mõelda võiksin:

Vaata oma talgud selle pilguga üle, kas sul on kodus näiteks tööriistu, ehitusmaterjale, masinaid vm, mis võiksid talgutel veel abiks olla. Kui on, siis anna sellest kindlasti talgujuhile teada, iga abi on teretulnud.

Kui sul on oma auto, millega kohale sõidad ja sa saaksid küüti pakkuda ka teistele talgulistele, pane sellekohane teade üles lehele www.kyydiga.ee. Sama lehekülg on kasulik ka siis, kui sul transporti ei ole ja soovid leida kedagi, kes saaks sind soovitud paika viia.

Mõtle hoolikalt läbi oma riietus - veendu, et see on töö tegemiseks sobiv ning kui veidi määrdub, siis pole see sinu jaoks suur probleem. Kasulik on riietuda mitmekihiliselt: saad vahepeal muist riideid ära võtta kui palav hakkab. Võimalik, et pead kaasa võtma töökindad, kaitseprillid vms, mida sul töös vaja läheb ja mida kohapeal ei ole. Sellekohase info leiad talgute kodulehelt või saad talgujuhilt. Olenevalt kohast, kuhu appi lähed, vaata kriitiliselt üle ka oma jalanõud - kas need on piisavalt tugevad, soojad ja vettpidavad. Arvesta, et sadada võib vihma, seetõttu on kasulik kaasa võtta vihmakindel pealisriietus ning vahetusriided ja -jalanõud. Uuri oma talgute kohta ka seda, kas peale tööd pakutake näiteks sauna: sellisel juhul on saunalina kaasa võtmine abiks.

Mõtle hoolikalt järele, kas sul on piisavalt infot selle kohta kuidas on sinu talgutel korraldatud söömine - kas pakutakse kohapeal süüa või pead ise toidu kaasa võtma. Mõtle ka sellele, kas sinu talgukoha läheduses on mõni kauplus, kust vajadusel süüa-juua või muud vajalikku muretseda. Kui ei ole, siis veendu, et võtad kõik vajaliku ise kaasa, eriti oluline on tööd tehes joogivesi.

Tööd tehes võib alati juhtuda, et lööd end ära, saad kriimustuse või väikese haava. Et pisiviperused töötegemist ei segaks, võta kaasa elementaarsed esmaabitarbed: plaastrid, valuvaigisti, desinfitseerimisvahend jne. Kui tuled talgutele oma autoga, veendu, et autos on töökorras autoapteek.

Veendu, et talgutele tulles on sinu mobiiltelefon laetud, et saaksid vajadusel oma talgujuhile helistada, näiteks kui oled eksinud ja vajad kohale jõudmiseks juhtnööre. Kui lähete sõpradega ja tahate talgupäeva enda jaoks kuidagi talletada, võta kaasa fotoaparaat või videokaamera.

 

Millele talgupäeval kohapeal olles mõelda võiksin:

Veendu, et oled jõudnud õigesse kohta ja kohal on ka sinu talgujuht. Ära iseseisvalt enne tööle hakka, kui oled ära kuulanud talgujuhi instruktsioonid ja juhised. Tutvu ümbrusega ja tööplatsiga ja tee tutvust ka teiste talgulistega, siis on hiljem koos töötada veel lõbusam. Arvesta, et alati võib kohale jõudmisest kuni töötegemisega alustamiseni kuluda päris palju aega, seega varu kannatust ning ära pahanda, kui kohe härjal sarvist haarata ei saa.

Leia endale tööde hulgast sobiv ülesanne, millega hakkama saad. Ära võta vastutust ülesannete eest, mis nõuavad töötamist masinatega, mida sa käsitseda ei oska. Ole ettevaatlik, eriti kui töö nõuab kõrgetes kohtades ronimist, raskete asjade tassimist või näiteks värvide ning tera- ja lõikeriistadega töötamist. Tõstmisülesannete täitmisel pea meeles õiget tööasendit: ära tõsta seljaga.

Märka enda ümber ka teisi talgulisi - kui keegi jääb hätta või juhtub kellegagi õnnetus, teavita sellest kohe talgujuhti, vajadusel kutsu kiirabi. Ka sellisel juhul on hea, kui sul on käepärast talgujuhi telefoninumber - kõik talgulised ei pruugi olla üksteise nägemisulatuses.  

Veendu, et teil on töökorraldus paika pandud ja sa tead, millal ja mismoodi toimub söömine ning millal on pausid. Kui pead juhtumisi talgupaigast teistest varem lahkuma, teavita sellest kindlasti talgujuhti.

NB! Pea meeles, et oma ohutuse ja turvalisuse eest vastutad eelkõige ise. Selleks kuula tähelepanelikult talgujuhi instruktsioone ning täida ettenähtud ohutuseeskirju, kasuta vajalikku turvavarustust. Kui oled koos endaga talgutele kaasa võtnud alaealisi, siis pead hoolitsema ka nende turvalisuse eest: hoia neil silm peal ning jälgi, et ka nemad kõiki juhiseid täidavad.

 

Töö on tehtud, mis edasi:

Olete oma seltskonnaga kõik vajaminevad tööd ära teinud ja päev pole veel õhtus? Uuri oma talgujuhi käest, kas läheduses on ehk mõni simman või muu talgupäevale pühendatud tegevus, kuhu te seltskonnaga minna saaksite. Kui töötegemislust siiski veel üle ei ole läinud, võite igaks juhuks ka talgujuhilt küsida, äkki on tal veel lisatöid varuks :)