Raplamaa

Salutaguse tulevase külakeskuse rajamise esimesed sammud - plats korda!

võsa raiutud, suuremad tüved kütteks saetud, oksad kokku tassitud, plats osaliselt riisutud (aga üleni polnudki väga mõtet, hoone ümbrus on tehtud ja metsaosa jäi seekord tegemata), hoone ümbert risu korjatud, hunnikusse koondatud, väiksemaks saetud, kuurilobudik hoone seina äärest lammutatud, täiesti tarbetu rämps põletatud (mis kütteks ei kõlvanud), objektilt kokku kogutud konteineritäis klaasikilde (enam-vähem sai puhtaks, aga kahjuks on seda seal maa sees siin-seal veel) ja plats puhastatud plast- jms jäätmetest. Istumiskohta teha ei jõudnud, teeme mõni teine kord ja kindlasti enne, kui järgmine Teeme Ära tuleb:))

Ervita Küla Korrastamine

Puhastasime tee ääred prügist, korrastasime rohtukasvanud külaplatsi, istutasime lilli, korjasime kive, lõikasime oksi ja kuivanud puid ja puhastasime küla ujumisranna prügist. ATV-d järelkärudega on asjalikumad kui aiakärud! Puhastatud külaplats on plaanis raldaaniga üle käia ja seejärel kogume uuesti rahva kokku,et plats kividest puhastada ja sinna muru istutada ja ala murutraktoriga niidetavaks muuta. 

Võsakoristus Jalase  MKA-l

Ühe inimese puhul andsin talle liiga palju ülesandeid,kuigi palusin, et ta ütleks, kui miski ei sobi.Lisaks langesid kokku  ´tema puhul viimasel hetkel isiklikud probleemid, nii et see viis slleni,et inimene, kellele soovisin tugevalt toetuda talgute läbiviimisel, langes välja. Kuid suutsin kiiresti ümber orienteeruda, leida inimene, kes aitas transpordiga,kõik vajalik jõudis, küll väikese viivitusega, kohale, ja kogu ülejäänud talgupäev kulges suurepäraslt mõnusas koostegemise ja olemise vaimus.Edaspidi pean arvestama rohkem sellega, et organiseerimisel tuleb kaasata rohkem inimesi, ja kõike ei peagi nii põhjalikult ette mõtlema, vaid toredate vabathtlike puhul paljud asjad toimivad loomulikus rütmis. 

Hageri pargi võsaraiumise ja riisumise talgud

Korralduse poolelt ei oska midagi kosta. Eks need olid sisuliselt tavalised heakorra talgud. Samas, kuna talgud toimusid Teeme Ära raames, siis päris kindlasti tuli just tänu sellele rohkem rahvast kohale. Oli kergem külatalguid teha. Nii mõnigi avastas, et koos teha on ikka päris tore. 

MTÜ RÖA KÜLA

Otsustati ühiselt platsi edasi teha. Korjasime jaanituleks oksad hunnikusse ja otsustasime koos ka jaanitule teha. Edaspidi plaan tihedamini kokku saada ja üheskoos veel midagi ära teha. 

Orgita park

Tööd oli natuke liiga palju. Kohale tuli poole vähem inimesi, kui arvasin vaja minevat. Tundus, et isiklik kontakt on parim viis meeskond täis saada. Suurim kiitus oli, kui kuulsin üht 5 klassi poissi ütlemas, et koristamine on jube lahe. 

Pahkla külakeskuse korrastamine

Talgupäev õnnestus igati (planeeritud tööd tehti kõik ära ja lõpetati planeeeritud ajast varemgi), lisaks praegustele külaelanikele osalesid ka endised elanikud, hästi tublid olid lapsed (nii eelkooli- kui ka kooliealised, igas vanuses). Ühiseid korrastuspäevi on korraldatud juba mitmeid aastaid, seepärast ei olnud vaja pikalt seletada, mida ja kus teha, talgulised "märkasid" ise, mida vaja teha on. 

Eidapere kaalumaja lammutamine

Kollektiivis peitub jõud - kui kellelgi tekib mingi plaan, siis tuleks jällegi rahvas kokku kutsuda ja ühiselt töö ära teha.

Lugemisaasta lugemistalgud Juuru mõisas

Lugemisaastal ei saa ju üle-eestilist talgupäeva lõpetada ilma lugemistalguteta! 
 
Pärast Juuru mõisa heakorratalgute lõppu jagas 15 talgulist üksteisega oma lugemiselamusi. Igaüks oli kaasa võtnud oma (lemmikraamatu) ja luges kaaslastele ette enda poolt valitud katkendi. 
 
Lugejate vanus jäi vahemikku 9 - 65 aastat. 
 
Autoritest olid esindatud Astrid Lindgren, Lewis Carroll, Hando Runnel, Artur Alliksaar, Juri Norštein ("Siil udus"), Erich Segal, Eckhart Tolle, Friedebert Tuglas, Wolfgang Venohr ("Friedrich II").

Lugemistalgulised jäid väga rahule, kooslugemine kujunes väga rikastavaks ja oli ilusaks finaaliks talgupäevale, olid ju lugejad enne usinasti töötanud Juuru mõisa ja pastoraadi heakorratalgutel. 
 
Tehti ettepanek kaaluda võimalust järgmisel aastal lugeda n.ö talgutööde taustaks: rahvas töötab, lugejad vahelduvad, helivõimenduse abi viiakse hääl talgulisteni.

Lepiti kokku, et järgmisel aastal lugemistalgutega jätkatakse. Esimene ja väga võimas kooslugemise kogemus on meil 2008. aastast, mil ajaloolise Eeru kõrtsi juures loeti ette E. Vilde romaan "Mahtra sõda", mille sündmustik arenes 1858. aastal Mahtra mõisas (vallakeskusest Juurust 5 kilomeetri kaugusel). See lugemine kestis katkematult 19 tundi, osales 90 inimest Eesti erinevatest paikadest, vanuses 8 - 80 aastat. 
 

Kuimetsa külatalgud

Kõik kohaletulnud leidsid, et talgud on üks tore koostegemise võimalus ja niisuguseid töiseid kokkusaamisi võiks rohkemgi olla. Kõik plaanitu sai tehtud ja aega jäi mõtisklusteks ning tulevikuplaanide tegemiseks. Talgulised olid nagu üks suur ja rõõmus pere. Tehti ettepanek, et tühjana seisvale koolimajale tuleks kiiresti otstarve leida, et päästa maja edasisest lagunemisest.

Rapla lennuvälja korrastamine ja hooaja avamine

Kõik oli väga hästi. Eelnevalt moodustasin 10 töögruppi ja igal grupil oli oma juht, kes töid korraldas. Vähemalt 2 järgmist aastat võib rahumeeli veel seda lennuvälja koristada ja töödest puudust ei tule.