Harjumaa

KÜ Vahtrake heakord ja parkimisplatsi korrastamine.       

Lehtede riisumine, autoparklale piirdekivide paigaldamine, mõõdistamine, killustikuga madalamate kohtade täitmine ja parkimiskohtade märgistamine. Vajadus oli autode kindlate parkimise kohtade järele, kuna aasta tagasi Aia 12 maja elanikud said sellega suurepäraselt hakkama, siis Aia 16 elanikud tookord ei ilmutanud  oma initsiatiivi. Kuid nüüd, arusaades koostegemise jõust ja võimalustest, siis seekord tehti vaatamata vihmasele ilmale väga tubli töö ära. 

Edaspidi anda varakult täpsemat informatsiooni vajaminevate tööde teostamise kohta. Uusi ideid tekkis istepinkide renoveerimise vajadusest ja täiendavate käsipuude paigaldamisest koridori vanematele inimestele.

Kodulooliste objektide korrastus

Talvekahjustatud puude langetamine,tükeldamine ja äravedu

Prügi (mitteloodusliku päritoluga) koristamine ja äravedu

Kulu riisumine, ladustamine kottidesse ja äravedu

Võsa lõikamine, tükeldamine ja äravedu

Monumendi kiviosade ja trepi samblikust puhastamine

Püsilillede puitosade eemaldamine

Peenarde kobestamine ja kompostmulla lisamine

Uute lillede istutamine

Töö talgute käigus laabus häireteta, kuna osa toimingutest oleme teinud igal aastal. Iga talguline teadis, mida ta konkreetselt tegema peab. Kuna talgudel osalesid ka kaks last (7. ja 12. aastased), siis loodame tulevikus kaasata ka noori. Rutiinse töö tegi huvitavaks koristatava objekti kohta esitatud viktoriiniküsimused, millel oli väga elav osavõtt. Talgud lõpetas piknik.

P.S. Teisel objektil jäi korrastustööd tegemata, kuna jõeäärne pinnas oli veel liiga pehme.

Kiisa staadion

Osa võttis 78 talgulist + 16 last(kuni 6a.)

1.Korrastati Kiisa staadion ( riisuti, pühiti, raiuti, saeti) kaevati Jaanitulele lõkkeplatsi ohutustsoon, korrastati väikelaste mänguväljak ja võeti maha piirdeaed ja puhastati tenniseväljak prahist ja puudest ( võsa).

2. Koristati parkmets ja kogu Kiisa peatänava (Viljandi mnt) äär ja kergliiklustee äär risust ja prahist. Praht veeti suurtesse konteineritesse.

3. Korrastati ja puhastati väikelaste mänguväljak Kurtna teel ja kogu kergliiklustee äär ja Keilajõe kallas. Pargi tn. park-mets puhastati rämpsust. Lisaks toimetati kodutänavate ääres ja puhastati ka oma majapidamist.

Saku Vallavalitsus kindlustas meid kolme suure prügikonteineriga, mis kõik sai risu täis ja kogu kraam viidi prügilasse.    Seekord paigutasime grupid laiali, et saaks alevikule ringi peale ja see toimis.

Suured konteinerid paigutasime ka suurematele objektidele, see oli hea. Varem oli vaid ühes kindlas kohas. Otsustati koos, et 20 juuni on uus talgupäev, et valmistuda Võidupäevaks ja Jaanituleks.

Iga kevad (juba 7 a.) on meil aprilli lõpus heakorra laupäevaks, tänavu ühinesime ekstra talgutega "Teeme ära" ja see oli lõbus.

Tublimatele jagasime tänukirju ja nänni talgusupi ja simmani ajal.


Sepisristide puhastamine roostest ja katmine roostemuundajaga

Eelpool kirjeldatu oli esimene etapp ristide säilitamiseks , järgmisena oleks vaja ristid kruntida ja värvida. Talgulised olid väga huvitatud töö jätkamisest, esialgu leppisime kokku ,et saame kokku juunis. Kuna ilm ei võimaldanud väravaid värvida, siis jääb see töö paremaid päevi ootama


Meeri-Nõo maantee alleele kaskede istutamine

Istutati 180 noort kaske Meeri-Nõo maantee kaskede alleele. Kaseistikud toestati tugipostidega ja seoti paelaga. Seejärel kastsime kõiki istikuid rohke veega. Talgute korraldus meie arvates väga hea, palju reklaami ja informatsiooni kogu talgute kohta. Plaanis jätkata ühiseid ettevõtmisi külaelu edendamiseks, heakorra talgud, külalaat, kahepäevane külapäev jne.


Üksnurme Aiandusühistu koristustalgud

1. täideti auke teedes

2. puhastati teeäärsed prügist ja sodist

3. pingutati traataeda

4. lõigati aiaäärset võsa

5. ehitati ühistu kaevuplatsile palkidest 4 pinki

Kokkulepitud vanaraua auto hüppas viimasel hetkel alt ära ning tagavara lahenduse puudumise tõttu lükkus vanaraua äraviimine järgmisesse nädalasse.

Muu toimis ladusalt kuna sarnaseid heakorrapäevi oleme oma ühistus ka varasematel aastatel korraldanud. Tegime mõningaid plaane selle kohta, mida järgnevalt oleks vaja teha (tänava nimede siltide ja informeeriva teadetetahvli ülespanek).

Raasiku korda!

Riisuti lehti,korjati prügi, lõigati põõsaid ja puid. Istutati lilli küüditatute mälestuskivi juurde. Muuta ei saa ilma. Muusika võiks olla talguliste meeleoluks ja töökindad unustavad inimesed kaasa võtta.  Midagi kosutavat juua:mahla, kalja võiks pakkuda.     Talgudega tehakse palju ära. Igaljuhul jatkame järgmisel kevadel. Kuupäev on liiga varane. Võiks olla mai kuu 14 või 15 kuupäev.


Vatsla küla kevadkoristus    

* Korjasime kokku prügi Vatsla küla teeäärsetelt

* Puhastasime teeäärsed võsast

* Kommunikatsioon on kõige alus. Paljud inimesid tulid kohale nähes midagi toimumas. See tähendab, et meil arenguruumi veel on :)

* Prügi oli rohkem kui arvasime. Algul pigem tagasihoidlikud eesmärgid said tänu heale osalusele õnneks täidetud.

* "Teeme Ära" aitas! Meie külatalgutel oli lisaks külarahvale veel üks sõbralik talguline Tallinnast. Kuna ta polnud külast varem kuulnud, oli mul tükk tegemist, et ta kohale juhatada. See aga ei takistanud tal talgute nautimist. Peab vist tõesti küla tutvustava tuuri organiseerimise peale mõtlema hakkama :9

Suured tänud "Teeme Ära" meeskonnale! Järgmisel aastal jälle!

Meil tekkis plaan muuta koristustalgud traditsiooniks.

Puude istutamine Aoveres

Istutati 1100 puud-põõsast, tehti kahest prügikivihunnikust tee. Töö sujus, info oli õigeaegne. Tegime tööd, sõime kõhud täis, saime omavahel tuttavaks, lõime tantsu ja käisime saunas.  Sööki sai muidugi liiga palju valmistatud jätkub veel umbes sama suurele hulgale. :)    Osalejad said ka tänukirjad.  Meeleolu oli rõõmus ja reibas ja saime suure hulga tööd tehtud.  Ettevalmistustööd võtsid muidugi hulga aega, aga see-eest laabus kohapeal asi hästi.

Koristada vaateplatvormi ümbrus  

Muraste Vaateplatvormi ümbrus sai korda ja enamgi veel. Koristajaid tuli kohale kolm korda rohkem, kui oli registreerunuid. Päev läks hästi, koos lastega oli kohal 20 osalejat nii Merikülast kui ka panga pealt elamurajoonist. Harku vald toetas üritust, rahastades konteineri renti.

Konteiner sai ääreni täis. Üldiselt oli platvormi ümbruses prügi vähem kui varasematel aastatel (masu ja paksu lumega talve mõju?). Seetõttu sai koristatud varasemast suurem ala, Muraste reoveejaama ümbrus ja Tilgu teest kilomeetrine lõik sai läbi käidud. Leidsime ka prügi, mis oli metsa all vedelenud aastaid. No igasugust sai leitud, fantaasiagi ei jõua nii kaugele, mida ümbruses leidus. Mikrolaineahi, ostukäru ja purunenud arvutikuvar olid markantseimad, samuti oli platvormi juures rehve põletatud...

Mõned viperused. Konteiner ei jõudnud kohale enne töö lõppu ja saime oodates korraliku vihma kaela. Lõpuks tuli teade, et konteinerveok on Tilgu teel kraavis ja ei saa omal jõul välja. Abi pakkusid Tilgu sadama koristustööde tegijad, kel oli traktor kohapeal, aga auto saadi välja ühe veokipuksiiri abil. Meele tegi mustaks ka see, et kui konteinerit käisin paar tundi hiljem üle vaatamas, siis oli juba üks paberrätiku nutsakas maas vedelemas. Platvormil viibis mitu inimest, küllap nendest keegi loopis alla. Imelik, sest nendele pidi paistma triiki täis konteiner...

Peale tööd sai tehtud supiga pealelõuna, naabrid said omavahel tuttavamaks ja päev kuulutati kordaläinuks.

http://merikyla.blogspot.com/2010/05/vaateplatvormi-umbrus-sai-taas-korda.html Peaks olema rohkem selliseid küla ühistegemisi. Ja tuleb! Mere äär ja külatee ülejäänud osa korda, naabrivalve siltide ülespanek, kuuseheki istutamine, postkasti teisaldamine küla keskele jne jne.

Kolga rahvamaja ümbruse korrastamine

Koristati vanad prügimäed, võeti võsa, valmistati ette juurdeehituse ala, põletati risu.Kuna oleme talguid korduvalt korraldanud, sujus kõik väga hästi. Inimesed olid väga rõõmsad, töökad ja tublid. Kuna rahvamaja ehitus Kolka on alles algusjärgus, andsid paljud osalejad teada oma valmisolekust vajadusel jälle appi tulla.

Pärispea puhtaks

Külaplatsi haljastus,muru külvamine,kõnnitee taastamine telliskividega,võsa lõikamine,okste lõikamine ja põletamine,kuuride korrastamine,matkaradade koristamine prahist,elupuude istutamine. Kõik toimis, kuna tööd sai jagatud inimeste vahel.Inimesed jagati gruppidesse, kõik tegid oma tööd korralikult. Plaanis on veel vanade ahjude lammutamine suvel, lava on vaja immutada, seltsimaja laed ja seinad on vaja värvida. Paar koormat mulda on veel vaja ja muru külvata. Kiviaed on vaja korrastada.

Suurpea küla korrastamine

Korda tehti Suurpea küla bussijaama ümbrus ja selle lähedal asuv mererand, laste mänguplats sai võsast puhtaks ja värviti mõned atraktsioonid, puhtaks said ka Sõjaväeosa linnaku teeääred.

Talgud õnnestusid suurepäraselt. Rahvast oli isegi rohkem kui plaanisime, vabatahtlikke võttis osa ka Tallinnast ja veel liitusid meiega Tallinna vangla ametnikud.

Lõuna ajal tegid kohalikud lapsed oma vanematega väikese tantsulise etteaste ja peale seda pakuti sooja suppi, morssi ja moosisaia.

Tööriistu ja töökindaid jätkus kõigile, keegi millegi üle ei nurisenud kõik tundus sujuvat väga hästi. Suurpea külal puudub oma külaplats ja kui saime mänguplatsi võsast puhtaks tekkis meil idee teha selle aasta jaanituli just seal platsi peal.

Edaspidi hakkame ühiselt küla korrastama, küla on suht räämas tänu vanadele sõjaväeagsetele hoonetele ja kuna maa erastamised alles käivad siis hakkame nende kruntide korrastamist nõudma maaomanikelt mille koristamisest oleme ka ise nõus vabatahtlikena osa võtma, et saada küla ilus mereäärne ala korda.

Saueaugu teatritalu heakorratalgud

Tööd: lakast vanade heinte allaajamine ja äravedu traktoriga ; talu ümbruse puhtaks riisumine; õunapuude ja põõsaste lõikamine ja okste lõkkesse viimine; võsa raiumine; vana okastraadi kulu seest  koristamine; elektriliide alla langetatud puude koristamine;  mutimullahunnikute laiali ajamine.

Kaks 01.05 sündinud inimest tulid oma sünnipäeva just talgutega tähistama. Said kingiks priipääsmed "Küüni täimise" etendusele.

Taluliste vahel loositi  välja 10 piletit . Martna vald kostitas kõiki oma valla  talgulisi (~200 inimest) kooli koka keedetud supi ja küpsetatud saiakestega.    Üks sünnipäevaseltskond pakkus oma tasuta abi ka edaspidi abi- ja koristustöödel.

Juminda poolsaar jäägu puhtaks!

Kuigi talgu "Juminda poolsaar jäägu kauniks" algusaeg nihkus kogunisti 2 tundi planeeritust edasi, sai kõik kavandatu superajastatuse jätkus siiski - nii nagu ikka, täpselt valmis.

Algusega kell 17:58 ja täpselt 00:08 tänugrilliga lõppenud üritus oli üliedukas.

Teelõik, mis algab Tammistu Juminda teeristist ja lõpeb Juminda poolsaare tipus (ca 5 km) sai kaks korda otsast lõpuni läbi kõnnitud ning kõik teeäärde kogunenud, nii uus kui 2 aastat tagasi kahe silma vahele jäänud nõuka-aegne prügi kokku kogutud. Lahedamatest leidudest: mootoratta kütusepaak, mis sobib täpselt sõbra putitamisel oleva tsikli külge; nõukaaegne 0,5D ultramonosound televiisor (ekraanikumeruse tõttu lihtsalt ei näe iga nurga alt tervet pilti); aku (ohtlikud jäätmed); perekonnanime Reidla tekkepaik (Juminda poolsaare keskel on koht kus tee on täitsa lahesopi veerel, mis on nii imekaunis, et näiteks katamaraaniga seda väisates oleks see superkoht reidile jäämiseks;) ); haruldane kogus rahu ja vaikust ning selle kõige salvestamiseks/mälestuseks vaskne džinnipudeli sarnane vaskne õlilamp.

Veel olgu kiidetud kõik mittekeegid, kes meelega prügi maha viskavad, sest kõik värske mis kahe aastaga tekkinud oli, oli ilmselgelt kogemata-tekkelise iseloomuga. Kogutud pool järelhaagisetäit prügi peaks selle nädala jooksul leidma oma koha

Tallinna Prügilas Jõelähtmel. Osalejad Heikki (talgu korraldaja) ja Siret (talguline) tänavad toetajaid OÜ Kemmerlingi ja Ruhnulighti.

Kauni jätkumist!

Kuusalu vald, Tammispea küla

Me koristasime oma territooriumi ja oli kõik korras. Me tegime kõike, mida oli planeeritud. Meil ei ole aega fotografeerida endid, võib olla oleks parem kui töötaks sellel päeval spetsiaalne foto-operaator, kes sõidab kõikidesse kohtadesse ja teeb ise pilte veebisaidi ja arhiivi jaoks. Pärast koristamist me tegime oma peo. Ise valmistasime toitu ja õhtul istusime lõkke juurde ja laulsime kitarriga. Arvan et see projekt on väga hea üritus. On vaja anda inimestele töö aeg ja puhkuse aeg.

Ardu saunatalgud   

Küttepuude tükeldamine ja riita ladumine. Hoone ümbruse korrastamine. Puude istutamine krundi piirile. Sauna ruumide suurpuhastus. Puiduprahi põletamine.   Meie talgutel sujus kõik 100%. Kõigile jätkus nii tööd, suppi kui ka leili. Tööd said valmis 13.30-ks.

Kõik mis teed, teed iseendale.  Järgmiste saunatalgute kuupäev sai kokku lepitud.

Metsanurme matkaraja puhkekoha korrastamine- kevadmatk    

75 registreerunut, tegelik ca 85 

1) külakeskuse väljakul tasandati sügisel rajatud veetrass, valmistati ala ette muru külvamiseks (ca 200 ruutmeetrit)

2)korjati prügi kogu matkaraja ulatuses (8km)

3) puhastati küla peatee äärsed kraavid ja võsa prahist

4) korrastati matkaraja jõeäärne puhkekoht, raiuti võsa, koguti langenud oksad lõkkematerjaliks, rajati lõkkepuude varjualune

5) eemaldati jõest kobraste langetatud 2 suurt puud, mis tekitasid tammi    

Plussid:

a) üllatuslikult palju rahvast sh mittekohalikke

b) talguliste teotahe hoolimata hommikusest vihmasajust

c) talguliste panus tööriistade ja vahendite näol (NB! vintsiga auto, mootorsaed, kalipso vees töötamiseks, oma rehad jmt)

d) aeg oli töötamiseks parajalt pikk (4 tundi)

e) kevadmatka ja talgute ühinemine oli hea mõte (kevadmatka kuupäev oli juba enne Teeme ära kampaania algust kindlaks määratud)

f) hea koostöö RMKga

g) talgute peastaabi ja eeltööde tegevus- teavitus jmt. Talgute ajal telefonitsi tulnud tervitus sai talgulistele edasi öeldud

h) olime üks vähestest talgutest, keda ka rahaliselt toetati

Miinused:

a) kuna talgulised jagunesid 4 erineva piirkonna vahel, siis lõppes tööjärg erineval ajal- osad pidid supisöömist ootama.

MÄRKUS, mis ei kuulu miinuste alla, aga siinkohal tasub mainida. Nimelt otsustasime loodust (paberit)säästa ja ei printinud suuri tänukirju. Supisöömise ajal sai iga talguline tõmmata nn loosi, millel Teeme ära logo ja kiri "Metsanurme talguline 01.05.2010 SUUR AITÄH!" Viiel loosil oli peal kiri ERILINE TÄNU!. Need inimesed said kingituseks väikesed Metsanurme MTÜ meened ja RMK voldikud.  Kõigile  talgulistele saatsime ka järelmeili kordustänuga.

Pildid talgutest on kättesaadavad http://nagi.ee/photos/metsanurme/

Videod: www.delfi.ee Videod-inimesed- talgud2010 metsanurme talgud.

Saime juurde uusi sõpru, kes palusid end meililisti lisada ja ühinesid meiega Facebookis. Lepiti kokku järgmise aasta linnulaulu kuulamise kevadmatk.

Patika Kultuurimaja, Eurolava ja Muuseumi korrastamise talgud

- koristati külateede ääred prügist

- paigaldati Eesti Postile kuuluv postkast külakeskusesse paremini valvatavasse kohta

- paigaldati Patika kultuurimaja saali liivast aluspõrand (kokku 15 tonni liiva)

- alustati Evardi talu koristus- ja korrastustöödega, et sinna rajada käsitöö- ja talurahva muuseum (seal tuleb teha veel mitu talgupäeva)

- korrastati küla jaanitule platsil olevat laululava (seal tulevad kindlasti ka jätkutalgud)

- püstitati jaanituleplatsile ajutine higistamistelk, kus pakuti talgulistele enne simmanile minekut sauna kasutamise võimalust.             

Rahvast oli parasjagu, et seda 4 talgujuhiga ohjata. Kui oleks rohkem rahvast olnud, siis oleks pidanud olema ka rohkem talgujuhte.

Talguliste kutsumisel peab tulevikus lisaks e-posti kaudu kutsumisele kasutama ka helistamist ja näost näkku rääkimist. Lähiajal jätkatakse nii muuseumi, kultuurimaja kui ka laululava projektide jätkutalgute, aga ka projektide/rahataotluste kirjutamisega.

Seoses koordinaatoriks olemisega tekkis mul Kurtna meeste Keila jõe puhastustalgutest idee puhastada sarnaselt ka meie küla läbiv Pirita jõgi ja rajada sinna korralik kallasrada koos prügikastide ja muu vajalikuga.

Keila koguduse pastoraadihoone ümbruse ja M. Lutheri samba asukoha korrastamine

Koguduse ajaloolise pastoraadi lähiümbruses lõigati võsa ja peenemaid (vundamenti ohustavaid) puid, oksad põletati lõkkes. Samas koristati hoone taga olevast pargist suuremat olmeprügi. Töö tulemusena pääses hoone võsa vahelt rohkem välja ja sai nö hingamisruumi juurde. Talgupaik korrastus päeva lõpuks silmnähtavalt.

Martin Lutheri ausamba asukohal juuriti üles hulk puukände ning korrastati samba jalami mullaosa (rajati esialgne jalgtee, istutati lilli). Samuti korjati kokku olmeprügi samba asukoha lähiümbrusest.   Talgupäev algas kirikumõisas, kus Keila Miikaeli koguduse õpetaja M. Roots andis lühiülevaate kirikumõisa ja M. Lutheri samba ajaloost. Selleks oli valmistatud ka kokkuvõtvad tekstid (A5 lehtedel), mida kõigile talgulistele jaotati. Ajaloolise ülevaate lõppedes lauldi vaimulik laul ning M. Roots pidas palve, milles palus eesseisvatele töödele Jumala õnnistust. Siis asutigi tööle. Tööpäev ja tööjaotus sujus hästi. Harku vald saatis meile ka kaks suurt prahikonteinerit, millest oli suur abi. Tööpäev lõppes kell 13.30 talgusupiga. Kuna tegime taolist tööpäeva esmakordselt, siis ei oskagi millegi suhtes rahulolematu olla. Kõik vajalik ja plaanitu sai hästi tehtud - ja rohkemgi veel. Vihmasevõitu ilm ei seganud mingilgi määral. Tahame edasi tegeleda nii vana kirikumõisa arendamisega kui ka M. Lutheri mälestussamba asukoha korrastamisega (suurim eesmärk on muidugi samba täielik taastamine). Kuidas see õnnestub, näitab aeg.


Keila-Joa park, mets ja rand

Kontserdiagentuur Corelli Music osales koos sõprade ja muusikutega 1. mail üle-eestilisel talgupäeval „Teeme ära“. Agentuuri inimesed ning muusikud koristasid ühe oma erilisima kontserdipaiga, Keila-Joa mõisa ümbrust. Muusikud, kellest osad olid tulnud koos lastega, puhastasid kahe rippsilla vahelise saare täies ulatuses ning nüüd on Keila-Joa mõisa juures Corellil oma saar! Erakorraline olukord ühistegevuseks väljaspool harjumuspärast frakkidesse riietumist ja kontserdiolukorda pakkus muusikutele palju rõõmu, aga ka pisut teravaid elamusi. Hoogsa riisumisega tõmmati lehetekk pealt veel talveund nohistanud ussil, mis kohalolijaid väga ehmatas. Õnneks polnud see küll mürkmadu, vaid kahjutu nastik ning loomake kaeti taas lehtedega. Päeva lõpuks kogutud prügikottide hunnik oli muljetavaldav ning talgud lõpetati muusikute piknikuga mõisahoone taga terrassil. Oli üks tore päev! Meeleoluka pildigalerii leiate aadressil www.corelli.ee/meedia
Kohtumiseni mõisates jälle muusikaga!


Maidla küla puhtaks

Hea meel sellest, et registreerus  46 , kuid kohale tuli tegelikult 70 talgulist.

Talgutel ladusime Maidla Seltsimaja juurde kiviaia, lammutasime ja riisusime, koristasime veehoidla ümbrust ja puhastasime teeääri. Õhtul toimus simman koos Ääsmäe küla talgulistega Maidla Seltsimajas,  kus esines ansambel „AARE”. Oli üks lahe päev ja tore ettevõtmine.


Lehola Koristustalgud

1. mail korraldas Lehola Külaselts ,,Teeme ära!” raames talgupäeva Lehola külas. Korrastati Lehola parki, külaplatsi, teede ääri ja oja. Ilm oli küll nutune ja udune, kuid osalejaid kogunes siiski 50 ringis. Tubli tööga meelitati lõunaks ka korraks päike välja. Tublimad ja vapramad otsustasid sukelduda-sumada Lehola ojas, sest sealne saak oli ütlemata rikkalik ja tööpõld märg ning lõbus.Külaseltsi eestvedamisel vaaritasid naised välikatlas hernesuppi ja praadisid kartuleid, soojenduseks pakuti talguteed. Peale väsitavat tööpäeva oli toidul eriline maitse ja kiidusõnu kokkadele jätkus õhtuni.Tänu talgupäeva korrastustöödele on küla kauni ja kevadise ilmega, lausa kutsub jalutama. Aitäh korraldajatele ja abilistele!!